Sıkça Sorulan Sorular

Neden bu eğitimi almam gerekmektedir?

15 Mayıs 2014  tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Tıbbi Cihaz Satış, Reklam ve Tanıtım Yönetmeliği https://www.titck.gov.tr/mevzuat/tibbi-cihaz-satis-reklam-ve-tanitim-yonetmeligi-27122018172746   ile tıbbi cihazların satışını yapan tüm işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek için yetki belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir. Yetki Belgesi alabilmenin koşullarından biri de bu işletmelerin yönetmelikte belirtilen konuların eğitimini almış ve sınavdan geçmiş sorumlu müdür, satış tanıtım elamanı ve gerekiyorsa klinik destek elemanı bulundurmaları zorunlu hale gelmiştir. Yönetmelikte tanımlanan işleri yapabilmek için bu eğitimi alıp sınavda başarılı olmak gerekiyor.

Ayrıca; 26.05.2023 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan;

https://titck.gov.tr/storage/Archive/2023/announcement/TbbiCihazSatReklamveTantmYnetmeliiDeiiklik26.05.2023_42b03c37-7352-4453-9b00-744a002d91b0.pdf   yönetmelik değişikliği ile 01.01.2025 tarihi itibariyle Tıbbi Cihaz Kayıt Elemanı yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin Ürün Takip Sistemi’ne tıbbi cihaz kaydı yapılmasına izin verilmemektedir. Tıbbi Cihaz Kayıt elemanı olarak görev yapacak kişilerin yönetmelikte belirtilen konuların eğitimini almış ve sınavdan geçerek yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir.

Eğitime ne zaman başlanabilmektedir?

Hızlı Başvuru” butonu tıklanarak kayıt oluşturmalı, başvurulmak istenen eğitim alanı(Sorumlu müdür,satış ve tanıtım elemanı,klinik destek elemanı,tıbbi cihaz kayıt elemanı) seçilerek  başvuru evrakları yüklenmelidir. Başvuru onaylandıktan sonra eğitim ücreti ödenmelidir .Başvuru ve ödemesini tamamlayan aday açılacak ilk eğitim grubuna dahil edilecektir. Eğitimler açıldığında adaylara sistem üzerindeki kayıtlı olan telefon numaraları üzerinden SMS ile bildirim yapılacaktır.
Başvuruya ilişkin detaylı bilgilendirmeye http://tcesis.org/basvuru-surecinde-izlenecek-yol/ adresinden erişim sağlanabilir.

Kimler bu eğitimi almak zorundadır?

  • Tıbbi Cihaz sektöründe faaliyet gösteren her işletmede bir sorumlu müdür,
  • Tıbbi cihaz satış ve tanıtım faaliyetini yürüten tüm personel,
  • Sattıkları ürün grubunun özelliği gereği klinik destek veren tüm personel,
  • Ürün takip sistemine kayıt yapan ve satış merkezi tarafından yetkilendirilen tıbbi cihaz kayıt elemanları,

Bu eğitimleri alarak sınava girmek ve sınavdan geçerek Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilecek yeterlilik belgesini almak zorundadır.

Eğitim sonunda ne olacak?

Eğitimini tamamlayan adaylar belirlenen tarihlerde sınava katılmaya hak kazanacaklardır.

Sınavlara katılmak zorunlu mu? Sınavın önemi nedir?

Evet, eğitimini tamamlayan herkes sınava katılmak zorundadır. Sınavda başarılı olan adaylar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilecek yeterlilik belgesini almaya hak kazanacaktır.

Sınavda başarılı olamazsam ne olacak?

  • Eğitimi tamamlayan kişilere müteakip 2 sınav hakkı tanınacaktır. Arka arkaya 2 sınava da katılım sağlamayan ya da başarılı olamayan kişilerin başvuruları iptal edilecektir.
  • Başvuruları iptal edilen kişiler, ilgili alanda yeniden başvuru yaparak, başvuru onayını takip etmeli, başvurunun onaylanması halinde ise eğitim ve sınav ücretini yeniden yatırarak eğitim SMS i beklemelidir.

Sınavlar ne zaman ve nasıl yapılacak?

Sınavlar eğitim dönemlerinin bitiminde eğitimin alındığı üniversite tarafından belirlenen tarihlerde uzaktan sınav yöntemi ile yapılacaktır.

Birden fazla belge alabilir miyim? Bunun için birden fazla eğitime mi katılmam gerekmektedir?

Gerekli şartların taşınması halinde tüm alanlara başvuru yapılabilmektedir. Gerekli eğitimler alındıktan sonra her alanın sınavına ayrı ayrı katılım sağlanarak başarılı olunması durumunda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan her üç alan için yeterlilik belgesi alınabilmektedir.

Eğitim ve sınav için ne kadar ücret ödemek gerekmektedir?

Eğitim ve sınav ücretlerine http://tcesis.org/ucretlendirme/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Eğitim ücretleri nasıl ödenecek?

Eğitim ücretleri aşağıda belirtilen banka hesap numaralarından birine havale veya eft olarak mobil bankacılık, internet bankacılığı ve banka gişelerinden ödenebilmektedir.

 *Ödemelerinizi yaparken açıklama kısmına ilk olarak gönderici adı eklemeden ,TC Kimlik Numaranızı belirtiniz.

Ödeme Yapılacak Banka-Hesap Bilgileri;
Alıcı İsmi:  SEİS ve TÜMDEF Adi Ortaklığı
Halk Bankası Küçükesat Şubesi  
Alıcı İsmi:  SEİS  TÜMDEF İktisadi İşletmeleri Adi Ortaklığı
Ziraat Bankası Mustafa Kemal Mahallesi/Ankara Şubesi
IBAN No: TR46 0001 0024 8670 7443 7650 10

Eğitim ücretleri nasıl faturalandırılmaktadır?

Adayın eğitim ücretine ait faturanın firma adına kesilebilmesi için aşağıdaki fatura talep formu, istenilen bilgiler doğrultusunda düzenlenerek fatura@tcesis.org adresine gönderilmelidir.

Fatura Talep Formu
Firma adına faturalandırma talebi yok ise faturalar adayların kimlik numarasına kesilip kişisel e-mail adreslerine postalanacaktır.

Sorumlu müdür olmak için neler gerekir?

Eğitim durumuna göre yapılan başvurularda; en az lisans seviyesinde diploma sahibi olmak koşuluyla sorumlu müdür eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Çalışma süresine göre yapılan başvurularda; en az 4 yıl satış tanıtım ya da klinik destek elemanı olarak görev yapıldıktan ve sorumlu müdür eğitim ve sınavlar başarıyla tamamlandığı takdirdeTürkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

 

Satış ve Tanıtım Elemanı olmak için neler gerekir?

Eğitim durumuna göre yapılan başvurularda; En az ön lisans seviyesinde diploma sahibi olmak koşuluyla satış ve tanıtım elemanı eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Çalışma süresine göre yapılan başvurularda; tıbbi cihaz kayıt elemanı sertifikasıyla (ilk ürün kaydını yaptıktan sonra) en az 2 yıl görev yapılması halinde, satış tanıtım elemanı eğitim ve sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

 

Klinik Destek Elemanı Olmak için neler gerekir?

Ön lisans ya da Lisans seviyesinde Yönetmelikle belirlenen bölümlerden birinden diploma sahibi olmak koşuluyla klinik destek elemanı eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Klinik destek elemanı kimdir?

Sağlık meslek mensuplarına veya sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde tıbbi cihaz alanında çalışan teknik elemanlara, cihazların kullanılması sırasında teknik bilgilendirme yapan, teknik eğitimlerini veren ve gerektiğinde yerinde uygulama yoluyla cihazın kullanım özellikleri hakkında bilgi veren çalışma belgesi düzenlenmiş kişi klinik destek elemanıdır. Örneğin, doktor talimatı ile kalp pili analizör cihazlarını kullanan ve program ayarlarını yapan teknik personel ya da cihaz kullanıcı eğitimi veren kişi.

Tıbbi Cihaz Kayıt Elemanı olmak için neler gerekir?   

En az orta öğretim (lise ve dengi okul) seviyesinde diploma sahibi olmak koşuluyla tıbbi cihaz kayıt elemanı eğitimi alındıktan sonra sınavından başarılı olunduğu takdirde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna başvurarak belgenizi alabilirsiniz.

Tıbbi cihaz kayıt elemanı olarak ne kadar süreyle çalıştıktan sonra satış tanıtım elemanı olarak eğitim başvurusu yapılabilir?

Tıbbi cihaz kayıt elemanı olarak en az 2 yıl çalışma şartını yerine getiren kişiler(ilk ürün kaydını yaptıktan sonra), satış ve tanıtım elamanı alanında eğitim başvurusu yapabilirler. Bunun için öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na ilgili kılavuzda (https://titck.gov.tr/storage/Archive/2024/announcement/TCSKLVZ08SatReklamTantm10.01.24_cb2227c3-ead8-481a-882d-b0091fb0b435.pdf ) yer alan Ek-9 Dilekçe Örneği ile başvurulması gerekmektedir. Titck tarafından verilen görev süresini gösterir resmi yazı ile yetkilendirilmiş kuruluşa başvuru yapılması gerekmektedir.

Sorumlu müdür eğitimlerine başvurabilmek için en az lisans mezunu olmak zorundayım?

26.05.2023 tarihinde yapılan yönetmelik değişikliği ile satış tanıtım elemanı ya da klik destek elemanı olarak en 4 yıl görev yapan kişiler, ilgili kılavuzda yer alan Ek-8 Dilekçe örneği ile çalışma belgelerinin düzenlendiği İl/İlçe Sağlık müdürlükleri’ne başvuru yapmaları gerekmektedir. Buradan alınacak resmi yazı ile Tcesis’e eğitim başvurusu yapılabilinir. Diploma ile yapılan başvurularda ise en az lisans mezunu olma şartı aranır.

Uzun süredir sağlık sektöründe çalışıyorum ve üniversite mezunu değilim, satış tanıtım elemanı ya da sorumlu müdür eğitimlerine başvurabilir miyim?

Üniversite mezunu olmayan adaylar, öncelikle tıbbi cihaz kayıt elemanı eğitimlerine başvuru yaparak bu alanda yeterlilik belgesi aldıktan ve en az 2 yıl kayıt elemanı olarak çalıştıktan sonra(ilk ürün kaydını yaptıktan sonra 2 yıl), satış tanıtım elemanı alanında eğitim başvurusunda bulunabilirler. Bu alanda da eğitim ve sınavları başarı ile tamamlayan adaylar en az 4 yıl süre ile satış tanıtım elemanı olarak çalıştıktan sonra sorumlu müdür eğitimleri için başvuru yapma hakkına sahip olmaktadırlar.

Hastanelerin hizmet alımı ile kurduğu laboratuvarda çalışan personelimiz klinik destek elemanı mıdır?

Hayır, bu kişiler teknik personeldir. Klinik destek kapsamında değerlendirilmezler.

Hastanelerin hizmet alımı ile kurduğu görüntüleme merkezi personeli klinik destek elemanı mıdır?

Hayır, bu kişiler teknik personeldir. Klinik destek kapsamında değerlendirilmezler.

Aldığım/Alacağım yeterlilik belgesi ne kadar süre geçerlidir?

Belgeler bu konuda yeni bir düzenleme yapılana kadar geçerlidir.

Şirket olarak tüm satış tanıtım elemanlarım için ödemesini yaptığımız eğitim sonunda alınan belgeleri çalışanlarım işten ayrılırken bana iade edecekler mi?

Hayır, yeterlilik belgeleri kişilere aittir, eğitimin ücretini kimin ödediğinden bağımsız olarak belgeler eğitimi alan ve sınavdan geçer not alan kişiler adına düzenlenir.

Satış merkezinde çalışacak sorumlu müdür ile satış ve tanıtım elemanı aynı kişi olabilir mi?

Satış merkezlerinde istihdam edilecek olan sorumlu müdür ile satış ve tanıtım elemanı aynı kişi olamaz. Satış merkezinde bir sorumlu müdür olmalı ve Yönetmelikte tanımlanan görevleri yerine getirmelidir. Ayrıca her satış merkezinde en az bir tane satış ve tanıtım elemanı bulunmak zorundadır.

Bir kişi tıbbi cihaz satış merkezinde hem satış ve tanıtım elemanı hem de klinik destek elemanı olarak çalışabilir mi?

Tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışan bir kişinin ilgili yeterlilik ve çalışma belgelerine sahip olması koşuluyla aynı firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışması mümkündür.
Ancak bir kişi aynı anda birden fazla firmada satış ve tanıtım elemanı ve klinik destek elemanı olarak çalışamaz.

Sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı ya da klinik destek elemanı olarak görev yapan kişiler Ürün Takip Sistemi’ne kayıt yapabilir mi?

Evet, sorumlu müdür, satış tanıtım elemanı ya da klinik destek elemanı olarak görev yapan kişiler Ürün Takip Sistemi’ne kayıt yapabilirler.

Farklı ilçelerde faaliyet gösteren satış merkezlerinde sorumlu müdür bulundurma zorunluluğu var mıdır, şirket ortaklarının tamamı mesul müdür olabilir mi?

Yönetmeliğin 5. maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamında mevcut bir satış merkezi açanlar ve işletenlerce, şube niteliğinde ikinci bir satış merkezi açılması durumunda, bu maddenin birinci fıkrasına göre başvurularak, ikinci fıkrasında sayılan belgelerin sunulması gerekir. Ancak aynı ilçe sınırları içerisinde açılacak şubeler için sorumlu müdür şartı aranmaz. Şubelerin faaliyetlerinden şube ile birlikte satış merkezi sorumludur. “hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle farklı ilçelerde bulunan şubeler ayrı birer satış merkezi olarak yetkilendirilmek zorundadır. Her satış merkezi için yalnızca bir tane sorumlu müdür bulunması esastır. Tüm şirket ortakları aynı satış merkezinde sorumlu müdür olamaz.

Bayiler için klinik destek elemanı bulundurma zorunluluğu var mıdır?

Yönetmeliğin 12. maddesinde Satış merkezleri faaliyetlerin gerektirdiği kadar klinik destek elemanı bulundurur.” hükmü bulunmaktadır. Tıbbi cihaz satış merkezi klinik destek faaliyeti gerektiren bir cihaz satmıyor ise klinik destek elemanı bulundurma zorunluluğu yoktur.

Yetki Belgesi ile Yeterlilik belgesinin farkı nedir?

Yetki Belgesi şirketlere, yeterlilik belgesi bireylere verilir. Kişiler çalıştıkları /çalışacakları pozisyonlara göre gerekli yeterlilik belgesine sahip olmalıdır. Yeterlilik belgesini almak için eğitime tıbbi cihaz eğitim sistemleri (www.tcesis.org) üzerinden başvurmak, eğitimi almak ve sınavından başarı ile geçmek gerekmektedir. Yetki belgesi İl Sağlık Müdürlüklerinin işletmede yapacağı denetimden sonra yönetmelikteki hükümlerin yerine getirildiği belirlenince verilir ve Sorumlu müdür atanmadan alınamaz. Yetki belgesi alabilmek için önce eğitim alıp sınavlardan geçerek yeterlilik belgesi almış bir sorumlu müdür atamak gereklidir.

Satış merkezi Tıbbi Cihaz Yönetmelikleri kapsamında olan ürünlerin yanı sıra yönetmelik kapsamında olmayan ürünleri de satabilir mi? Bir satış merkezi aynı zamanda teknik hizmet  verebilir mi?

Tanıtım Yönetmeliği kapsamında yetkilendirilmesi gerekmektedir. Bir tıbbi cihaz satış merkezinin tıbbi cihaz dışında farklı bir ürün grubunu satmasında Yönetmelik açısından bir sakınca yoktur.

Ayrıca tıbbi cihaz satış merkezi olarak yetkilendirilen bir firmanın, satış ve teknik servis gibi birden fazla faaliyet alanı bulunabilir. Ancak tıbbi cihaz satış merkezinin geçici olarak faaliyetinin durdurulması veya süresiz kapatılması durumunda, firmanın tüm faaliyetleri durdurulacak veya sonlandırılacaktır.

Reklamı yasaklanan tıbbi cihazlardan halen reklamı devam eden ürünlerle ilgili uygulanacak yaptırımlar nelerdir?

MADDE 15 – (Değişik:RG-2/9/2020-31232)

(1) Bu Yönetmelik uyarınca;

  1. a) Yalnızca; işitme cihazı merkezlerinde, ısmarlama protez ve ortez merkezlerinde veya optisyenlik müesseselerinde ya da diş protez laboratuvarlarında satışı, uyarlaması veya uygulaması yapılan cihazların,
  2. b) Münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından, kullanılması veya uygulanması öngörülen ya da tıbbi cihaz satış merkezlerinde uygulama gerektiren cihazların,

tüketiciye hitaben reklamı yapılamaz.

  1. c) Ek-3’te yer alan listedeki ürünler istisna olmak kaydıyla (a) ve (b) bentlerinde belirtilen cihazlar haricinde kalan cihazların tüketiciye hitaben reklamı, yalnızca cihazın satışının yapıldığı internet ortamında yapılır. Ek-3’te yer alan cihazların tüketiciye hitaben reklamı ise serbestçe yapılabilir.

(2) Kurumun izni ile yapılan ve sağlık meslek mensuplarına cihazın piyasaya arz edildiğini duyuran gazete/dergi ilanları ile satış merkezlerinin resmî internet sitelerinde yapmış oldukları cihaz bilgilendirmeleri, birinci fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.

Bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak yapılan reklamların tespiti halinde tıbbi cihaz satış merkezi ilgili uygunsuzluğun giderilmesi hususunda uyarılır. Belirtilen uygunsuzluğun tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içerisinde giderilmemesi halinde tıbbi cihaz satış merkezinin satış faaliyeti 15 gün süreyle durdurulur.

Yönetmeliğe göre satış merkezi açılamayacak yerler nelerdir?

MADDE 34 – (Değişik:RG-2/9/2020-31232)

(1) Hekimler ve diş hekimlerince açılan poliklinikler ve muayenehaneler ile sadece tahlil ve görüntüleme hizmeti veren laboratuvar tanı merkezleri, eczaneler, optisyenlik müesseseleri, işitme cihazı merkezleri, ısmarlama protez ve ortez merkezleri, diş protez laboratuvarları bulunan binalar hariç olmak üzere, içinde sağlık kurum ve kuruluşu bulunan bina ve bahçesi ile müştemilatında satış merkezi açılamaz.

Satış merkezlerinin yetkilendirilmesi  ve rutin denetimler hakkında bir standart var mıdır? Denetimler ücretli midir?

Yönetmelik Madde 27’de belirtilen satış merkezlerinin denetimi  için ilave bir ücret alınması söz konusu değildir. Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan her firmanın denetimi ayrı ayrı yapılacaktır. Denetimlerde satış merkezlerinin Yönetmelikte tanımlanan kurallara uygunluğu denetlenecektir.

Geçici maddelerdeki koşulları sağlayamayan kişilere daha sonra bir hak verilmesi söz konusu mudur?

HAYIR.Yönetmeliğin geçici maddelerinden yararlanmak isteyen mevcut satış merkezleri ve personelinin 15 Kasım 2015 tarihinden sonra (18 aylık geçiş süresi sonrasında) bu maddelerden yararlanma hakkı bulunmamaktadır.

Ürün tanıtım elemanları (ÜTE), 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Eğitimi Kanunu kapsamında ustalık/kalfalık sertifikası olanlar veya tıbbi cihazla ilgili herhangi bir eğitim sertifikası olan kişiler Yönetmelikte zorunlu kılınan eğitimden muaf tutulabilir mi?

Yönetmeliğin 35. maddesine göre satış merkezinde sorumlu müdür, klinik destek elemanı, satış ve tanıtım elemanı olarak çalışacak kişilerin Kurum veya Kurumca yetkilendirilecek kişiler tarafından düzenlenecek ek-1’deki eğitim programına katılmaları zorunludur. Bu eğitimden herhangi bir muafiyet söz konusu değildir.

Tanıtımın kapsamı başlıklı 17. Maddenin 3.fıkrasında “Teknik servis hizmeti ile klinik destek faaliyetleri, tanıtım faaliyeti kapsamında değerlendirilemez” hükmü yer almaktadır. Teknik servis ile klinik destek faaliyetlerinin tanımı nedir?

Teknik Servis: Cihaz ve/veya donanımın arızalanmasını önlemek ve verimliliğini arttırmak amacıyla yapılan bakım faaliyetleri ile arızalanması halinde bu arızanın giderilmesi için gerçekleştirilen faaliyetlerdir.
Klinik destek faaliyetleri ise cihazların güvenli ve etkili kullanımının sağlanması veya sağlık meslek mensuplarının yeni teknolojiler/prosedürler üzerinde eğitilmesi amacıyla; sağlık meslek mensuplarına veya sağlık kurum ve kuruluşlarının bünyesinde tıbbi cihaz alanında çalışan teknik elemanlara, cihazların kullanılması sırasında klinik destek elemanları tarafından yapılan bilgilendirmeler ve verilen destek, atölye çalışmaları, prosedür eğitimleri, eğitici eğitimleri, yerinde eğitimleri, cerrahi uygulamalar ve sair eğitimler ile cihazların kullanıcısına, satış merkezi ile satış ve tanıtım elemanına imalatçı veya ithalatçı tarafından verilen eğitsel faaliyetlerdir.

Yönetmeliğin geçici madde 2 si uyarınca düzenlenen sorumlu müdür, klinik destek elemanı ve satış ve tanıtım elemanı çalışma belgeleri, firma değişikliği yapılması durumda geçerli olacak mıdır?

Yönetmelik kapsamında düzenlenen eğitime katılan kişilerin aldığı sorumlu müdür, klinik destek elemanı ve satış ve tanıtım elemanı yeterlilik belgeleri,  bu kişilere tüm tıbbi cihaz satış merkezlerinde çalışma hakkı kazandırmaktadır.
Ancak söz konusu yeterlilik belgelerine istinaden il sağlık müdürlükleri tarafından bir satış merkezi adına düzenlenen sorumlu müdür, klinik destek elemanı ve satış ve tanıtım elemanı çalışma belgeleri ve kimlik kartları, başka bir satış merkezi için kullanılamaz.
Sorumlu müdür klinik destek elemanı ve satış ve tanıtım elemanı yeterlilik belgesine sahip kişiler, başka bir satış merkezine geçiş yaptığında, bu kişilere yeni satış merkezi adına tekrar çalışma belgesi düzenlenecektir.

Yönetmeliğin 27. maddesinde belirtilen ve satış merkezlerinin denetiminde müdürlük tarafından istenen bilgi ve belgeler nelerdir?

Yönetmelikte satış merkezlerinin kayıt altına alması veya Kuruma/Müdürlüğe ibraz etmesi gereken tüm bilgi ve belgeler ile müdürlükçe yapılacak denetimlerde kullanılacak denetleme formu tanımlanmıştır. Yapılan denetimlerde satış merkezlerinin Yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeler talep edilecek olup, firmaların bunun dışındaki faaliyetlerine ilişkin bir sorgulama/denetim gerçekleştirilmeyecektir.